Het droogbouw vloerverwarmingssysteem

De keuze voor droge vloersystemen in plaats van natte systemen wordt vaak gebaseerd op droogtijden, op het totale gewicht, brandveiligheid, geluidreductie en op vochtbelasting van het pand tijdens de bouwfase. Droge afbouw houdt in dat er geen natte producten zoals beton, zandcement of anhydriet worden gebruikt. Ook is er bij droogbouw vaak sprake van minder gewicht. Vooral in renovatie- en transformatie-projecten is dit een groot voordeel t.o.v. natte systemen. Met het frezen van de vloerelementen op locatie zorgt JK voor vloerverwarming in een droogbouwsysteem.

Droogbouw vloerverwarming

Duurzaam bouwen is inmiddels de standaard in de ontwikkeling en renovatie van woningen en gebouwen. Duurzame woningen zijn beter voor het milieu, energiezuiniger en vaak ook gezonder voor gebruikers. Hierdoor neemt de populariteit van vloerverwarming toe, zowel in nieuw- als bestaande bouw. Bij vloerverwarming wordt de warmte over de hele vloer verspreid. Daardoor is deze manier van verwarmen goed te combineren met duurzame lage temperatuurverwarmingssystemen zoals een warmtepomp of aardwarmte, omdat hiervoor een groot oppervlak nodig is. 

Vloerverwarming is niet alleen energiezuinig en duurzaam, maar levert ook meer comfort. De vloer waar vloerverwarming is geplaatst straalt warmte uit, wat zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat.

Bij droogbouw (vloerelementen) komt de vloerverwarming bovenop de vloerconstructie. Voor elke soort ondervloer is er een droogbouwsysteem beschikbaar, waardoor deze methode toegepast kan worden in alle nieuwe en bestaande woningtypen en gebouwen.

Geringe opbouwhoogte:
verwarming al vanaf 25 [mm]

Brandwerendheid:
vloeren voldoen aan de huidige bouwbesluiteisen voor zowel geluidsisolatie als brandweerstand. De JK fermafloor biedt oplossingen voor 30 en 60 minuten brandwerendheid.

Stabiele ondervloer:
geschikt voor alle soorten afwerking, ook voor o.a. gietvloeren. 

Geluidsisolatie:
uitgebreid onderzoek toont aan dat de leidingen geen invloed hebben op de geluidsprestatie. Voor hogere geluidseisen heeft fermacell het honingraatsysteem waarbij ook laagfrequent-geluiden gereduceerd kunnen worden.

Zo installeren wij het JK fermafloor systeem veel in monumentale grachtenpanden o.a. in het centrum van Amsterdam, maar ook in veel jarendertigwoningen met een houten constructievloer.

fermacell vloerelementen

Vloerverwarming in fermacell® Vloerelementen frezen. 

JK vloerverwarming heeft samen met fermacell het systeem met de gipsvezelvloerelementen getest via een geaccrediteerd laboratorium.

Uitgangspunten hierin zijn: De fermacell® Vloerelementen (een van onderstaande) zijn gelegd conform de brochure (richtlijnen) ‘fermacell® Vloerelementen – Handleiding voor verwerking’:

2 E 22 (= 2 x 12,5 [mm] fermacell® Gipsvezelplaat (fc GV))
2 E 26 (= 2 x 12,5 [mm] fc GV + 9 [mm] vilt)
2 E 33 (= 2 x 12,5 [mm] fc GV + 10 [mm] houtvezel)
2 E 34 (= 2 x 12,5 [mm] fc GV + 20 [mm] houtvezel)

Andere fermacell® Vloerelementen zijn niet geschikt (getest en vrijgegeven) voor het infrezen van leidingsleuven!

Alternatieve bevestiging
Verwijder alle fermacellSnelbouwschroeven vóór aanvang van de freeswerkzaamheden. Als alternatief kunnen aluminium bradnagels gebruikt worden. Aluminium is een zachter materiaal waar direct doorheen gefreesd kan worden. Hart-op-hart maat: ≤ 120 [mm]. Geschikte bradnagels zijn BEA SK 425 alu van het merk Contimeta of DA13EMB van Senco.

Freesbewerking
In bovenstaande fermacell® Vloerelementen mogen leidingsleuven gefreesd worden met een maximale diepte van ca. 15 [mm]. Hierin kunnen vloerverwarmingsleidingen tot Ø 14x 2  [mm] worden aangebracht.

Brandwerendheid
fermacell® Vloerelementen beschermen de constructieve vloer van bovenaf tegen brand.
Optie A – 30 minuten (uitgevoerd met dichtzetmassa)
Optie B – 60 minuten (uitgevoerd met een 10 [mm] topplaat)

Voor meer informatie bezoek ook onze website www.jkfermafloor.nl

Afwerking droogbouw vloersysteem

Na het plaatsen van de vloerverwarming Optie A of B, kan verder gegaan worden met de volgende stap, de afwerking. Hierbij is alles mogelijk: van visgraat parket tot tegels, van PVC tot gietvloer en van vinyl tot natuursteen.

Mits de voorschriften van desbetreffende leverancier worden gevolgd, kunt u dus alle kanten op! Vloerverwarming in fermacell® droge dekvloeren vormt de ideale ondergrond voor alle soorten vloerafwerking.

JK fermafloor

Het inslijpen in gipsvezel vloerelementen is dé methode voor renovatie- en transformatieprojecten volgens het JK fermafloor systeem. Dit systeem is een samenwerking tussen JK vloerverwarming, fermacell en Techniek Nederland (voorheen Uzin Utz Nederland). fermacell is producent van de gipsvezel vloerelementen.  Daarnaast produceren zij lijmen voor dit systeem.

De keuze voor droge systemen in plaats van natte systemen wordt vaak gebaseerd op droogtijden, vochtbelasting van het pand tijdens de bouwfase en totale gewicht. Droogbouw houdt in dat er geen natte producten zoals zandcement, beton, anhydriet etc. worden gebruikt, waardoor de droogtijden worden geëlimineerd. Ook is droogbouw beter bestand tegen vochtbelasting en is er bij droogbouw vaak sprake van minder gewicht. Zo blijken de droge bouwsystemen, door alleen onderling bevestigen van elementen op de bouwplaats, ook nog eens tot minder bouwfouten te leiden en zijn eventuele voorkomende akoestische lekken vaak kleiner.

Meer over JK fermafloor
Szczegółowa oferta